Beyaz ekmek ve kahvaltılık gevrek kalbinize düşman

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 13 Haziran 2009 23:58, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Kan şekeri seviyesini artıran, kahvaltılık gevrek veya beyaz ekmek gibi karbonhidrat bakımından zengin beslenmenin kan damarlarının işlevini engellediği ve kalp hastalığı riskini artırdığı ortaya çıkarıldı.

Healthday News'in haberine göre yapılan araştırmada, aşırı kilolu ya da obez olan ve yaşları 35-60 arasındaki 56 sağlıklı kadın ve erkek değerlendirildi. Katılımcıların hiçbirinde şeker hastalığı olmadığı ya da kardiyovasküler hastalık nedeniyle hastanede tedavi görmediği belirtildi.

Araştırmacılar, katılımcılara 4 farklı kahvaltı sunarken, glisemik indekste azalan sırada glukoz, cornflakes, çok lifli tahıl ya da su verdiler. Düşük glisemik indeksli yiyecekler arasında yulaf unu, çok fazla sebze ve meyve, baklagiller ve fıstık yer alıyor. Yüksek glisemik indekste ise beyaz ekmek, cornflakes ve hazır patates bulunuyor.

Yemeklerden önce ve sonra, araştırmacılar endotelyum (kalp ve damarların içini kaplayan tek sıra hücrelerden oluşan epitel tabakası) fonksiyonunu ölçtüler. Endotelyumun az olmasının kalp hastalığı riskini arttığını belirttiler. Araştırmacılar, aynı zamanda katılımcıların kan şekerlerini de ölçtüler.

Tüm gruplar için yemekten öce ve yemekten 2 saat sonra kan şekeri seviyesi düşüktü, ancak araştırmacılar yüksek glisemikli yemeklerden 30 ile 90 dakika sonra kan şekerlerinin daha yüksek olduğunu gördüler. Buna göre, araştırmacılar, yüksek glisemikli yiyeceklerin endotelyal fonksiyonu bozduğunu ortaya çıkardılar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber